ara bul
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ara bul

aradigini bul

AnasayfaKapıGaleriLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz)

YazarMesaj
Admin
Admin
Admin

Erkek

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) Empty
MesajKonu: Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz)   Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) Icon_minitimeC.tesi Ağus. 09, 2008 10:22 pm

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) Icon1 --->: Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz)

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 14_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 15_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 16_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 17_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 18_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 19_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 20_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 21_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 22_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 10_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 11_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 12_k

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz) 13_k

[b]I. Dünya Savaşı ve Çanakkale Cephesinde Osmanlı Devleti Zayiatı

Muharebede Ölen (Şehit) Ç.Kale 1915–16 56.643
Muharebede Sakat Kalan Ç.Kale 1915–16 97.007
Muharebede Kaybolan Ç.Kale 1915–16 11.178
Yaralanarak Ölen Ç.Kale 1915–16 yok
Hastalanarak Ölen Ç.Kale 1915–16 yok
Savaş Esiri Ç.Kale 1915–16 yok

I. Dünya Savaşı

Muharebede Ölen (Şehit) 175.220
Muharebede Sakat Kalan 303.150
Muharebede Kaybolan 61.487
Yaralanarak Ölen 68.378
Hastalanarak Ölen 466.759
Savaş Esiri 145.104

Çanakkale Savaşı’nda Türk Tarafının Kayıpları

Şehit 55.127
Yaralı 100.177
Kayıp 10.067
Hastalıktan Ölen 21498
Hastalanıp Geri Gönd. 64.440
Toplam 251.309

Çanakkale Savaşı’nda ve sonrasında yitirdiğimiz insan sayısı konusunda farklı rakamlar verilmektedir. Özellikle şehitlerin sayısı konusunda değişik rakamlar yer almaktadır. Bu rakamlar 150 bin ile 300 bin arasındadır. Gönüllü olarak Çanakkale Savaşı’na katılanların sayısı konusunda ise herhangi bir bilgi yoktur.

Çanakkale Savaşı’nda şehit olanların sayısı konusundaki farklılıkların bir bölümü şehit tanımından kaynaklanmaktadır. Askeri kaynaklarda yalnızca cephede ölenler şehit olarak kabul edilmekte, sonrasında ölenler ise şehit kabul edilmemektedir. Ancak cephede veya cephe dışında ölmüş olsun savaş nedeniyle ortaya çıkmış olan tüm kayıplar yitirilmiş beşeri sermaye tanımı içerisine girmektedir.

Resmi kayıtlara göre muharebede şehit olanların sayısı 56.643’tür. Muharebede sakat kalan ve kaybolanların sayıları ise sırasıyla 97.007 ve 11.178’dir. Dolayısıyla şehit, sakat ve kayıpların toplamına ilişkin resmi rakam 165.000 civarındadır.

Çanakkale Boğaz Komutanlığı tarafından yayınlanan ve resmi bilgi ve belgelere göre düzenlenen tabloda da cephede şehit olanların sayısı, 589’u subay olmak üzere 57 bin civarındadır. Şehit, yaralı, kayıp ve esir olarak yitirilen subaylarımızın toplam sayısı ise 1.633’dür. Düzeltilmiş rakamlarla Çanakkale Savaşı’nda cephede şehit olan, yaralanarak veya hastalanarak ölen, kayıp/esir ve hava değişimi ile hastanelere gönderilenlerin toplamı yaklaşık 200 bin civarındadır. Dolayısıyla Çanakkale Savaşı’nda yitirdiklerimizin sayısının bunun altında olması pek muhtemel değildir.

En çok şehit veren ilimiz…

Çanakkale Savaşları’nda en çok şehit veren ilimiz Bursa’dır. Bursa’dan 3274 şehit verilmesine karşılık, Balıkesir’den 3003, Konya’dan 2683, Kastamonu’dan 2527 ve Denizli’den 2258 şehit verilmiştir. Diğer taraftan en fazla şehit veren köy ise Kastamonu’nun Güzlük Köyü olup, bu köyden 25 şehit verilmiştir. Çanakkale Türküsü olarak bilinen ve “Çanakkale içinde vurdular beni” diye başlayan türkünün Kastamonu kaynaklı olması Kastamonulu şehit sayısının fazlalığını belirten diğer bir göstergedir.

Bir ülkenin en büyük serveti, eğitim ve sağlık açısından iyi durumda olan insanlarıdır. Nitelikli ve genç bir nüfusa sahip bir ülke, her türlü imkânsızlığı yenerek iktisadi ve sosyal düzeyini geliştirebilir. Çanakkale Savaşı’nda dönemin nüfusuna göre önemli sayılabilecek düzeyde genç nüfusun yitirilmesi gelecek dönemler için birçok açıdan problemi de beraberinde getirmiştir. Üstelik bu yitirdiğimiz insanların eğitim düzeyleri dikkate alındığında bu olumsuzluklar daha da derinleşmektedir. Nitekim bir İngiliz general, “Çanakkale’nin İngilizler açısından en büyük kazancı, Türk milletinin okumuş aydın kesiminin şehit edilmesi, gençliğinin ve geleceğinin elinden alınmasıdır” demiştir.

Yazımıza son vermeden önce bir hatırlatmada bulunalım. İbrahim Güran Bey’in makalesinin tamamını okumak isteyen okuyucularımızın olabileceği düşüncesiyle kendisinden bir ricamız oldu. İsteyen okuyucularımız makaleyi
www.canakkalevakfi.org.tr adresinden indirebilecekler.

Bu vesile ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyoruz.

Ruhları şad olsun.

İŞTE O ZAFERİN ÖYKÜSÜ

8 Mart 1915'te düşmanın Büyük Taarruz'u başladı. 18 büyük zırhlı, birçok muhrip ve denizaltı mevcut idi . Toplam 506 topa karşılık savunmada toplam 150 top vardı. Sonuç aynı gün 17:45 te alınmıştı. İki İngiliz, bir Fransız zırhlısı battı. Bir İngiliz, iki Fransız zırhlısı ağır yara aldı, üç gemi karaya oturdu.

Kayıplarımız kırkdört şehit, yetmiş yaralı, sekiz top idi. Neticede, düşman boğazı denizden geçemeyeceğini anlamıştır. Avustralya'dan Kanada'ya kadar sömürgelerden toplanan askerler de savaşa sürülmüştür. Çok sayıda ANZAK(Australia and New Zealand Army Corp: Avustralya ve Yeni Zelanda askerleri)savaşa katılmıştır. 25 Nisan 1915 Çanakkale Savaşlarının en kanlı muharebeleri başlamıştır. Sabahın erken saatlerinde İngiliz ,Fransız ve ANZAK kara -deniz birlikleri, Seddülbahir ve Arıburnu'na, 70.000 kişi ile 109 harp gemisi, 308 taşıt gemisi desteğinde çıkarma yaptı. Aynı anda Fransız birlikleri Kumkale'ye yanıltıcı küçük bir çıkarma yaptılarsa da tutunamadılar.

Arıburnu'na çıkan ve Conkbayırı'na doğru ilerleyen İngiliz birliklerini, Mustafa Kemal'in komuta ettiği 19. Tümen karşıladı. Mayıs, Haziran, Temmuz ayları boyunca gögüs göğüse kanlı çarpışmalar oldu. 9 Ağustos ve 20 Ağustos'taki büyük saldırı ve geri püskürtülmeden sonra Çanakkale'yi karadan da geçemeyeceklerini anlayan İngiliz ve Fransızlar Kasım 1915'ten itibaren savaşı sona erdirmeye karar verdiler ve 9 Ocak 1916'da son düşman kuvvetleri de çekildi. Savaş boyunca 300.000 kadar İtilaf Devletlerinden, 250.000 kadar Türk askerinden kayıp oldu.

Güçlü bir devlet olan ve dünya dengelerini altüst eden Almanya'dan rahatsız olan İngiltere ve Fransa'nın, Birinci Dünya Savaşı'nda, Osmanlı Devleti'ne ait olan Çanakkale Boğazını ele geçirerek, müttefikleri Rusya'ya yardım götürmek ve İstanbul'u işgal ederek Osmanlı Devleti'ni savaş dışı bırakmak istemeleridir. Savaş 18 Mart 1915 tarihinde başlamıştır.

İngiltere ve Fransa ile Osmanlı ve Alman orduları arasında geçen ve iki taraftan toplam 500,000'den fazla insanın "kaybına" (ölüm, firar, esir, sakatlanma ve hastalıklar) neden olan savaşın ardından İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazı'nı geçememiş, İstanbul'u işgal edememiş, Rusya'da zorda kalan çarlık rejimi devrilmiş ve I. Dünya Savaşı 2 yıl uzamıştır..

https://arabul.ace.st

Çanakkale İçinde Vurdular Beni (Sonuna Kadar Okuyunuz)
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-